­

’t Sas
Breda

't Sas

Op de plaats waar eerst de Torenpassage in Breda stond, is een geheel nieuw woon-winkelgebied gecreëerd met een binnenplein dat van drie verschillende zijden bereikbaar is. Het totale project biedt plaats aan 4000 m2 winkel- en horecaruimte, tien stadswoningen, tien appartementen en een hotel met negen suites.

Betrokken partijen
Het binnenstedelijk gebied van ’t Sas is herontwikkeld door Maas-Jacobs Vastgoed BV en gebouwd door Maas-Jacobs Bouwbedrijf. Peer Bedaux van Bedaux de Brouwer Architecten tekende het definitieve ontwerp. Martin de Boer is verantwoordelijk voor het advies van de aankleding van de buitenruimte.

Torenpassage
Op de plaats waar nu ’t Sas is gevestigd, bevond zich eerst de Torenpassage. Deze was in de negentiger jaren in verval geraakt. In 1999 hebben René Maas van Maas-Jacobs en decorateur Martin de Boer een plan gelanceerd om de Torenpassage af te breken en er een winkel- en woongebied neer te zetten. Vanaf 1998 zijn beiden zeer intensief bezig geweest om de oude Torenpassage in stukjes aan te kopen, zodat in samenwerking met de Gemeente Breda dit unieke project gerealiseerd kon worden.

Onderscheidende winkels
Bij de invulling van de winkels is door de initiatiefnemers de voorwaarde gesteld dat er zich alleen bijzondere winkels mochten vestigen. Op ’t Sas vind je geen grote ketens, maar juist kleine boetiekjes, bijzondere winkels en sfeervolle horeca. Naast diverse winkels met smaakvolle meubels en andere woondecoraties en accessoires, zijn er winkels die antiek, heren- en dameskleding, schoenen, sieraden, bijzondere cadeaus en schoonheidsproducten verkopen. Niet alleen het winkelende publiek maar ook de smulpapen komen in ’t Sas aan hun trekken. Zo bevinden zich op ’t Sas de lunchroom Koffie en Zo, restaurant Chocolat, modern grand-café Brooklyn en het Bliss-hotel.

De naam ’t Sas
Geboren en getogen Bredanaars kijken niet vreemd op van de naam ’t Sas. Op ongeveer dezelfde plaats waar nu het woon- en winkelcentrum is verrezen, werd in 1877 Broodfabriek F. t’ Sas (inderdaad, met de apostrof aan de rechterzijde van de letter t) geopend. Naamdrager Frans t’ Sas was zijn bakkerscarrière op zeer jeugdige leeftijd begonnen bij bakker Pols aan de Lange Brugstraat. Daar werkte hij zich zodanig succesvol op, dat hij op 19-jarige leeftijd de bakkerij van de toen bejaarde bakker Pols overnam. Het zakendoen zat in de genen van de jonge t’ Sas. Om zijn klanten met service en egards van dienst te zijn, liet hij paard en wagen rijden om zijn producten ook aan huis te kunnen bezorgen. Frans had succes en in 1899 werd zijn pand te klein, dus kocht hij een groot pand in de Torenstraat, dat werd doorgetrokken naar de Lange Brugstraat.
De naam van Frans t’ Sas keert met de realisatie van ’t Sas weerom en zo is de cirkel compleet.

FGH Vastgoedprijs
8 november 2004 maakte mevrouw Brouwer, Burgemeester van Utrecht en voorzitter van de jury FGH Vastgoedprijs 2004, bekend dat Bouwbedrijf Maas-Jacobs met de realisering van ’t Sas in Breda de FGH Vastgoedprijs 2004 in de wacht gesleept heeft.

“Met veel visie en bezieling is de ‘Torenpassage’ in Breda herontwikkeld tot een sfeervol binnenstedelijk gebied met aandacht voor details; een echte bijdrage aan de stad Breda. De aantrekkelijkheid van dit gebied is via deze herontwikkeling sterk verbeterd, en is dankzij de integrale aanpak en de zorgvuldig gekozen branchemix zowel verrassend als verfrissend. ’t Sas scoort hoog op onderscheidend ondernemerschap, durf en lef. Maar meer nog dan dat, zou dit project voor een aantal binnenstedelijke situaties een voorbeeldfunctie kunnen vervullen”, aldus de jury.

Interesse?

Kijk op www.sasbreda.nl voor meer informatie of volg t’ Sas op Facebook.