­

Herbestemming

Maas-Jacobs is gespecialiseerd in het herbestemmen van bestaande gebouwen. We investeren in deze panden om het cultuur-historische erfgoed te ‘redden’ van eventuele sloop en een nieuw leven in te blazen. Hierdoor behouden de dorpen en steden in onze omgeving hun authentieke en historische uitstraling. Veelal krijgen de panden een nieuwe bestemming, waardoor ze – vaak na jarenlange leegstand – weer functioneel worden om te wonen, werken en/of recreëren.

St. Annaklooster
Een mooi voorbeeld hiervan is het St. Annaklooster in Zundert. Het St. Annaklooster is een rijksmonument met een grote cultuurhistorische waarde voor de gemeente Zundert. Zo fungeerde het gebouw in het verleden niet alleen als klooster maar was er ook een meisjesschool, weeshuis en internaat gevestigd. Jarenlang stond het voormalig klooster leeg. In nauw overleg met woningstichting Thuisvester en de gemeente Zundert heeft Maas-Jacobs een nieuwe bestemming voor het voormalig klooster gezocht.

Aanpak
Het gebouw is door Maas-Jacobs zorgvuldig gerestaureerd, waarna er meerdere woningen, winkels en kantoorruimtes zijn gerealiseerd. De restauratie is uitgevoerd met oog voor de historische uitstraling van het complex. Zo zijn, in overleg met Rijksdienst en de Monumentencommissie, zoveel mogelijk de oorspronkelijke indelingen en authentieke elementen van het voormalig klooster behouden.

Gasthuyspoort
Nieuw herbestemmingsproject van Maas-Jacobs is de transformatie van Gasthuyspoort in Breda. Met zo’n 74 wooneenheden en een totale commerciële ruimte van circa 1.780 m² geeft Maas-Jacobs de Gasthuyspoort in Breda een unieke transformatie. De locatie Gasthuyspoort ligt aan de oostzijde van de historische binnenstad van Breda. Het vormt de buitenrand en de belangrijkste toegang tot het centrum vanaf deze zijde.

Andere referentieprojecten
Een ander herbestemmingsproject is de transformatie van een pand aan de Overakkerstraat in Breda tot vier luxe woningen. Het ex-buurthuis deed ooit dienst als school en wordt nu herbestemd met behoud van de authentieke sfeer van de klaslokalen uit de jaren ’30. Verder zijn er in Oosterhout plannen om een bedrijfslocatie aan het Wilheminakanaal Zuid 104 te herbestemmen tot een nieuw Centrum voor Design en Creatie. Hier zijn mogelijkheden voor nieuwe ateliers, werkruimtes, showrooms en kantoren in een historisch pand met een unieke, industriële uitstraling.